Top Social

Chocolate mousse with creamcheese mousse and cookie crumbs

|
scroll down for English
En krämig dessert som passar perfekt att avsluta en middag med för alla chokladälskare.  Det är en blandning mellan len och krispigt.
8 portioner
Kaksmulor
50 gram smör (rumstempererat)
0.6 dl strösocker
1,2 dl vetemjöl
0,6 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk chokladknappar
Blanda alla ingredienserna i en skål förutom chokladknapparna. Nyp ihop till en deg. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 175 C grader i 5-7 minuter. Håll koll så att smulorna inte bränns. Ta ut plåten och låt det svalna helt, efter det tillsätt chokladknapparna.  
Chokladmousse
4 dl vispgrädde
150 gram mörk choklad (55%)
50 gram vit choklad
3 msk färskpressad apelsin
Häll grädden i en kastrull. Hacka chokladen i små bitar och tillsätt det i kastrullen samt apelsinen. Sätt spisen på medelvärme, rör om hela tiden fram till att all choklad har smält. Ställ det sedan i kylskåpet och låt det vara där i minst två timmar. Ta ut från kylskåpet och vispa moussen fluffig med en elvisp. Överför moussen i en spritspåse och förvara en stund i kylskåpet.
Cream cheese mousse
60 gram vit choklad
0,6 dl vispgrädde
200 gram cream cheese
Upprepa samma procedur med chokladen och grädden. Rör om cream cheesen i en bunke med en slev, så att den blir mjuk och utan klumpar. Tillsätt chokladblandningen och rör om så att det blir en len blandning. Överför blandningen till en spritspåse och ställ in i kylskåpet i cirka en halvtimme.
När alla delar är färdig, ta fram serveringsskålar. Börja med att spritsa chokladmousse i botten. Strö över kaksmulor och spritsa mer chokladmousse över. Sist spritsa över cream cheeese moussen och strö över lite kaksmulor. Servera genast eller förvara dem en stund i kylskåpet fram till servering. För lite extra syrlighet strö över lite hallon.

A creamy dessert that is perfect to end a dinner for all chocolate lovers. It is a mix between soft and crunchy.
8 servings
Cookie crumbs
50g butter (at room temperature)
1/4 cup granulated sugar
1/2 cup all-purpose flour
1/4 cup rolled oat
1/2 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
3 tbsp chocolate buttons
Mix all ingredients in a bowl except the chocolate buttons. Pinch a dough. Crumb dough out on a plate with baking paper. Bake in the oven at 347 degrees F for 5-7 minutes. Keep track so that the crumbs do not burn. Remove the plate and allow to cool completely, after that add chocolate buttons.
Chocolate mousse
1 2/3 cup heavy cream
150 gram dark chocolate (55%)
50 gram white chocolate
3 tbsp freshly squeezed orange
Pour the cream in a saucepan. Chop the chocolate into small pieces and add to the pan and orange. Put the stove on medium heat, stirring constantly until all the chocolate has melted. Set it then in the refrigerator and let it sit for at least two hours. Remove from the refrigerator and whisk the mousse fluffy with an electric mixer. Transfer the mousse into a piping bag and store for a while in the fridge.
Cream cheese mousse
60 gram white chocolate
1/4 cup heavy cream
200 grams cream cheese
Repeat the same procedure with the chocolate and cream. Stir the cream cheesen in a bowl with a ladle, so that it becomes smooth and without lumps. Add chocolate mixture and stir so that it becomes a smooth mixture. Transfer the mixture to a piping bag and place in the fridge for about half an hour. When all is ready, prepare the serving bowls. Begin to pipe the chocolate mousse at the bottom. Sprinkle with cookie crumbs and pipe more chocolate mousse over. Finally pipe the cream cheeese mousse and sprinkle with cookie crumbs. Serve immediately or store them for a while in the fridge until serving. For a little extra acidity sprinkle with raspberries.





Be First to Post Comment !
Skicka en kommentar